Laddar Evenemang
Detta evenemang har redan ägt rum.

Välkommen till Café Existens tisdag den 23 april kl 18:30 i Dieselverkstaden i Sickla, Nacka!

Att leva och arbeta långsiktigt är, med tanke på klimathotet, en mer eller mindre framtvingad ambition. Vi måste tänka långsiktigt. Arbeta och leva med sikte på kommande generationer. Men är det inte så att detta förutsätter hopp? Med anledning av branden i Notre Dame-katedralen speglar Joel Halldorf, på Expressens kultursidor, vår situation i de medeltida katedralbyggarnas.

Man gav av sin tid på jorden till ett projekt vars frukter man själv aldrig skulle få skörda. Man byggde för framtiden – ja, för evigheten.

Det kräver något av både människor och samhällen att göra en sådan sak. Att trots hot om svält och den ständigt närvarande pesten lyfta blicken från det egna och ge till det gemensamma. Rykten går om arméer på marsch och intrigerande fiender, ändå tror man tillräckligt mycket om framtiden för att påbörja bygget av en katedral. 

Vi har kommit en bra bit från denna tidsålder, en epok som vi ofta målar i mörka färger. Vi bygger inte längre katedraler. Nej, faktum är att vi sällan alls bygger tillsammans. Istället var och en för sig: nytt kök, nytt sommarhus, och vad fan får jag för skatten? Inte ens välfärdsstaten, 1900-talets katedral, snickrar vi längre på ihop. 

Läs hela artikeln här: https://www.expressen.se/kultur/joel-halldorf/darfor-bygger-vi-inga-katedraler-langre/

Artikeln väcker tankar om det hopp som präglade de första katedralbyggarna och hur det drev dem till storverk. Detta väcker spännande samtalsfrågor till oss på nästa Café Existens:

  • Vad krävs för att vi ska lyfta blicken från det egna och ge till det gemensamma?
  • Varför satsa på något vars frukter jag själv inte får skörda? Var finner vi drivkraften till detta?
  • Vilka ”byggnationer” för framtiden ser vi behov av idag?
  • Påskdagarna traderar en berättelse om ett hopp som ingen väntat sig. Var finner vi hopp?

Mycket välkommen med dina tankar, erfarenheter och frågor!