Laddar Evenemang
Detta evenemang har redan ägt rum.

Välkommen till Café Existens den 3/12! Kvällens tema: Andlig styrka.

Andlighet kan sägas ha genomgått ett slags renässans. I takt med att samhället sekulariseras och med sociologen Max Webers ord ’avförtrollas’, tycks ett uppdämt behov av andlighet nu komma upp till ytan. Vad andlighet är finns det dock olika visioner om i olika traditioner och religioner. Inte sällan är det på ett eller annat sätt knutet till en längtan efter helhet och hälsa. Också WHO har konstaterat att andlighet har betydelse för hur vi mår.

När den färgade kvinnan Rosa Parks hade satt sig i bussen kom så småningom en vakt och bad henne flytta på sig, då hon satt sig på en plats som var förbehållen vita. Hon vägrade resa sig. Det slutade med att polis tillkallades och hon fick ledas ut ur bussen. Denna händelse blev startskottet för amerikanska medborgarrättsrörelsen. Vad skiljde Rosa Parks från andra som länge bara lytt order? Vad fick henne att lydnadsvägra just denna gång? Många hade troligtvis många gånger ansett att detta var orättvist.

Och vad gör att människor väljer bort egen bekvämlighet till förmån för andra människor i nöd? Vad gör att ett barn till slut säger ifrån mot gruppen som mobbar en kompis? Vad gjorde att Jesus vägrade hämnd och förblev tyst inför dem som förnedrade honom? Ja, vad får oss att leva och handla som vi djupast sett vill leva? Vi ska nu avsluta höstens Café Existens med temat ’andlig styrka’. Vad innebär den? Och hur vinner vi den? Välkommen med dina berättelser och tankar! Vi börjar kl 18:30 med julfika, fortsätter som vanligt med samtal kl 19:00 och avslutar kl 20:30.